Баня в средиземноморски стил

By | February 27, 2018

Тъй като обхваща толкова много страни, култури и епохи, средиземноморският стил е доста обширен. Има, обаче, някои елементи от този стил на дизайна, които могат да бъдат обобщени. Те са оцелели през вековете поради тяхната гъвкавост, комфорт и привлекателност.

Както при дизайна на баня в тоскански стил, един от ключовите аспекти на баните в средиземноморски стил, е използването на цвят. Средиземноморският дизайн е с интелигентни цветове, вдъхновени от природните красоти на средиземноморските райони. Той често е с дълбоки топли цветове като кафяви и ръждиво червени, както и с ярки, слънчеви тонове, включително свежи бели, топли жълти, ярки тюркоазени и блестящи сини нюанси. Цветовете могат да се използват като основна схема върху стени, тавани и подове или като акценти – върху шкафове, аксесоари и ленени покривки.

Плочките често са ключов елемент в баните в средиземноморски стил. Традиционните теракотни плочки често се срещат в декора на шкафове, мивки и дори душове. Този стил на плочки е вече на разположение в широка гама от цветове и дизайни.

Когато става дума за мебелите при средиземноморските бани, дизайнерите често се опитват да пресъздадат непринуденото и жизнерадостно усещане за слънце и топлина. Пейките, шкафовете и столовете най-често са изработени от естествено дърво. Те могат да бъдат боядисани в характерни средиземноморски цветове като ръждиво червено, жълто и ярко синьо, така че да добавят оживен, наситен с цвят елемент към дизайна.

Друг дизайнерски детайл, който често е представен в средиземноморските бани, е извитата като арка врата при входа на банята или душ кабината. Този отличителен архитектурен стил е класическа особеност на средиземноморския дизайн и може да направи всяка баня веднага разпознаваема.

Текстурите и моделите също имат голямо значение в баните в средиземноморски стил. Теракотът и мозайката могат да включват абстрактни модели или да изобразяват сцени с морска тематика. Завесите, матовете и хавлиите обикновено имат сложни шарки, а стените се оформят чрез остъкляване или приложни текстури като мазилка. Инкрустираните мотиви върху мебелите, както и отличителните орнаменти като ресни или изящно издълбани облегалки за ръцете и крачетата на столовете и масите, могат да продължат да създават украсен стил, който е едновременно непринуден и формален, елегантен и спокоен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *