Важни правила за експлоатация на ортопедични матраци

By | December 26, 2020

Ако обмисляте покупката на ортопедичен матрак, ето какво е най-важното, което трябва да знаете за тези модели.

Ортопедичният матрак трябва да се поставя само на твърда и плоска основа. При модерните легла тя е изработена от ламели или масивни шперплатови листове. Матракът се поставя директно върху тази основа.

Вътрешните размери на леглото и матрака трябва да съвпадат напълно. Не допускайте никакъв компромис в това отношение. Ако матракът се окаже по-голям, тогава ръбът му може да се деформира под тежестта на тялото на спящия.

Ако в долната част на леглото е налична надлъжна лента, не е препоръчително да залагате на двоен матрак. Постоянният натиск върху дъската бързо ще го деформира. За такава основа са подходящи два единични матрака.

Използването на два матрака обаче може да бъде полезно и в други случаи. Например, когато човек много често се преобръща в съня си и навлиза в пространството за сън на партньора си. Спането на отделни матраци в този случай ще реши кардинално проблема.

Никога не слагайте други предмети под матрака – например, стари матраци. Първо, това няма да добави комфорт, а и новият матрак ще се деформира, копирайки неравностите на стария.

В рамките на 6-12 месеца след закупуването на матрака е препоръчително да сменяте позицията му на всеки 2-4 седмици – обърнете го на другата страна и преместете главата на краката. Това е важно, защото подпомага улягането на вътрешните слоеве на матрака и да останат равномерно разпределени под тежестта на тялото.

И след една година употреба, отново е хубаво да обръщате матрака на интервал от 3-4 месеца. Горната му част е подложена на по-голям натиск и тежестта не се разпределя равномерно. Поради това и меките междинни слоеве могат да останат леко деформирани. Когато им осигурите позиция, при която натискът е по-малък, след няколко седмици те напълно ще възстановят първоначалната си форма. Така животът на матрака ще се увеличи значително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *