Виолата – инструмент на симфоничния оркестър

By | August 25, 2016

виолаВиолата е инструмент, който, подобно на цигулката, се отнася към групата на струнните инструменти в оркестъра. Той е и най-възрастният член на тази група. Неговото раждане датира между 15-ти и 16-ти век. С външния си вид виолата толкова много прилича на цигулка, така че непрофесионалистите трудно могат да я различат. Но феновете на музиката веднага ще забележат всички разлики между тях.

 

Виолата има по-голям размер в сравнение с цигулката и поради тази причина заема средна позиция по височина на тембъра. Тя звучи една квинта по-ниско от цигулката, и с една октава по-високо от челото. Най-често използваните звуци са от «с» малка октава до «е» трета. Виолата има много красив звук: благороден, мек, кадифен. Този звук обаче е лишен от яркостта на цигулката, затова в оркестъра й е отредено средно звучене и рядко изпълнява соло. За да звучи виолата в целия си блясък, размерът й трябва да достигне 47 см дължина. Именно такива инструменти правят и старите майстори в Италия. Изпълнителят може да се справи с такъв инструмент само със силни ръце и много добра техника. Ето защо, за да се улесни задачата, модерните виоли обикновено са направени с 4 см по-късички, за да не повлияе това много на звука.

 

Без виолата са немислими струнните ансамбли като триа и квартети. Тя също така участва в различни ансамбли, обвързани с пиано. Въпреки това, като солов инструмент се използва рядко. През последните години обаче, ситуацията се промени с появата на изключителни изпълнители на този инструмент. Като правило, децата в музикално училище не започват да се учат да свирят на виола, а обикновено започват да се учат на цигулка, и едва по-късно в края на музикалното си образование започват да се учат да свирят виола. Виолисти често стават цигуларите с големи ръце, понякога комбиниращи свиренето виолата с свиренето на цигулката.

Източник: Новините pirin24.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *