Да изберем естествен паркет

By | November 12, 2019


Под от естествен паркет – това е все едно самата природа. Той е много траен, топъл, уютен и много красив. Такъв под е истинско произведение на изкуството и никога не може да е еднакъв, защото рисунките на дървесината са уникални. За тези си свои качества, той винаги привлича вниманието на човека.

На строителния пазар ще намерите различни видове естествен паркет – на парче, паркетна дъска. Намира приложение както в частните жилища, така и в обществените сгради. Всеки паркетен под се различава по цвят, фрактура и текстура на дървесината. В зависимост от вида на дървото, използван за производството на паркетните елементи, цвета може да бъде светъл или тъмен.Към тъмните видове могат да се отнесат орех, черно и червено дърво, а към светлите – бук, ясен, бреза, клен, бор. Междинно положение между светъл и тъмен цвят заема този вид, изработен от дъб, круша или вишня.

Текстурата на повърхността на паркетния под също може да бъде различна. Различават се три вида – тангенциален, радиален, рустик. Радиален тип се счита за най-скъп заради своята гладка повърхност, всички линии са разположени успоредно на дължината на лентата. При тип рустик се срещат възли, а при тангенциален има петна.

Естественият паркет може да се постави по няколко начина – на елха, палуба и ракита. Най-скъп е монтажът на така наречения художествен паркет – там всяко парче от различна дървесина се поставя във форма на декоративна рисунка. След поставянето му е задължително да се шлайфа и после да се покрие с лак. Шлайфането е добре да се повери на професионална фирма и специалисти, защото отговорен и важен етап от монтажа.

На всички е известно, че след цикленето естественият паркет се покрива с лак – получава се красив блясък и става практически като нов. Има и вариант, при който се използват специални масла. Такова покритие подчертава благородната текстура на дървото, прави декора по-естествен. Разбира се, лакът защитава по-добре паркетния под от вода и драскотини. Със специалното масло обаче подът изглежда съвсем естествен и за това за спалнята е за предпочитане.

Надяваме се, че с тази кратка информация сме успели да подчертаем красотата на естествения паркет. Всеки под, покрит с него е със своята уникалност и е неповторим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *