Какво да правите през почивните дни, ако сте сами?

By | November 16, 2020

Променете външния си вид и социалния кръг

Когато живеете години по един алгоритъм, тогава картината на света се размива и радостта от всеки изживян ден си отива. Психолозите установиха, че дори дрехите могат напълно да променят отношението и поведението ни. Например, ако помолите човек да облече бяло палто, той автоматично ще извърши възложената работа по-внимателно. Плахо момиче, облечено в стил, изправя раменете си и се чувства по-уверено.

Възможно е да се организират кардинални реформи не само в облеклото, но и в поведението и социалния кръг. Ако сред вашите приятели и познати има човек, на когото се възхищавате открито или тайно и бихте искали да научите нещо от него (например, да създадете връзки и лесно да общувате с хора, да управлявате домакинство или бизнес) – станете негов партньор за един ден. Наблюдавайте, научете се и помогнете.

Интернет и Facebook

Типичен сценарий за хората по време на техните почивни дни : едва отваряйки очи, сърфираме в интернет и седим в него цял ден. Изследователите говорят за реална зависимост – всяка нова снимка, текст, актуализация на състоянието стимулира освобождаването на хормона на удоволствието допамин и ви насърчава да влизате в социалната мрежа отново и отново. В резултат на това мозъкът се чувства пренаселен и хаотичен, паметта страда, способността да създавате и планирате, да общувате на живо с близки, приятели, да създавате нови познанства. Промените в настроението, страховете, фобиите, депресията също са отплата за навика „глупави във Facebook“.

Цифрова детоксикация

Цифровият детокс (временно изключване на всички електронни устройства от живота) е доказан начин за защита на мозъка от интоксикация с информация. Правилата са същите като при детоксикацията с храна. Започнете рано – всеки ден от седмицата, намалете времето си за интернет с 15 минути. Не вземайте телефона си със себе си, когато отивате на обяд или го слагайте до леглото си – купете си обикновен будилник. Цифровият детокс е най-добре да се прави в почивен ден, когато принадлежите на себе си и можете да се отпуснете. Изберете сайтовете или приложенията, в които прекарвате най-много време, и се запитайте: какво толкова ви привлича при тях? Опитайте се да им намерите заместител в реалния живот.

Вечерта, когато отново включите телефона си и сте наводнени от филтрирани снимки от забавния уикенд на вашите приятели във Facebook, напомнете си, че социалните медии отразяват само най-красивите моменти в живота на другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *