Какво не знаем за хипертонията?

By | October 6, 2020

След като бъде поставена диагнозата, хипертонията обикновено се оценява, според ефектите й върху ключови органи като кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, очите и бъбреците. Лекарите също разследват причината за покачването на кръвното налягане. Видът и броят на тестовете, които се предписват за откриване на увреждане на органи и определяне на причината за високо кръвно налягане, се различават при всеки човек. Обикновено процедурата за изследване за всички пациенти с високо кръвно налягане включва снемане на анамнеза, лекарски преглед, електрокардиография (ЕКГ), кръвни изследвания (включително хематокрит [делът на общия обем на кръвта, приписван на червените кръвни клетки], нива на калий и натрий, тестове за бъбречна функция) ) и тестове за урина.

Физическият преглед включва изследване на коремната област над бъбреците за чувствителност и прослушване със стетоскоп на коремната област за съдов шум (звук, причинен от кръв, преминаваща през стеснена артерия) в артерията, която храни всеки бъбрек.

Ретината на двете очи се изследва с помощта на офталмоскоп . Ретината е единственото място, където лекарите могат директно да наблюдават ефектите от високото кръвно налягане върху артериолите. Смята се, че промените в артериолите на ретината са подобни на промените в артериолите и кръвоносните съдове в други части на тялото, като бъбреците. Като определят степента на увреждане на ретината (хипертонична ретинопатия), лекарите могат да класифицират тежестта на хипертонията.

За откриване на сърдечни звуци при хипертония се използва стетоскоп. Ненормалният сърдечен звук, наречен четвърти сърдечен звук, е една от най-ранните промени в сърцето, причинени от високо кръвно налягане. Този звук възниква, защото лявото предсърдие трябва да се свива с по-голяма сила, за да запълни уголемената, непокорна лява камера, която изпомпва кръв към цялото тяло с изключение на белите дробове.

Електрокардиографията (ЕКГ) обикновено се прави, за да се търсят промени в сърцето, особено удебеляване (хипертрофия) на сърдечния мускул или разширяване на сърцето. При съмнение за разширено сърце може да се предпише ехокардиография.

Увреждането на бъбреците може да се диагностицира с изследвания на урина и кръв. Тестовете за урина могат да открият първите признаци на бъбречно увреждане. Това може да се посочи от наличието на кръвни клетки и албумин (най-разпространеният протеин в кръвта) в урината. Симптомите на бъбречно увреждане (напр. летаргия, лош апетит и умора) обикновено се развиват едва след загубата на 70–80% от бъбречната функция.

Съществуват и състояния, които се различават от хипертонията и това са псевдохипертония и латентна хипертония.

Псевдохипертония или получаване на показания, измерени над действителната стойност, се наблюдава при хора с много сковани артерии (най-често при възрастни хора). Това се случва със значително увеличение на сковаността на брахиалната артерия, което предотвратява притискането на артерията от маншета на тонометъра, в резултат на което показанията на устройството надвишават действителното кръвно налягане.

Латентната хипертония  е нормално отчитане на кръвното налягане, когато всъщност е повишено. Латентната хипертония засяга до 10% от хората с високо кръвно налягане. Разпознаването на този тип повишаване на кръвното налягане може да не е възможно, ако кръвното налягане не се измерва у дома или ако не се подозира, че усложнение (например сърдечна недостатъчност) е причинено от високо кръвно налягане.

За помагане и регулиране на високото кръвно налягане и хипертония помага новият продукт Кардизол. Неговият състав е натурален от билкови съставки, с които се помага за справянето с този здравословен проблем. Разберете повече за билковите капки и мнения за Cardizol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *