Как да репетирате вкъщи

By | August 5, 2020

Принципно повечето музиканти не репетират усилено вкъщи и вицовете в тази посока са показателни защо. В извънредни положения обаче, репетициите вкъщи са отличен начин да се поддържа форма, да се усвояват нови музикални похвати и да се разучават музикални произведения. За начинаещите, които сега прохождат в музиката, това е още по-наложително.

Репетициите са от решаващо значение за развитието на всеки музикант, дори на природно надарените. Тъжното е, че много деца и възрастни, а дори и студенти по музика в консерваторията, не влагат мисъл в  правилно репетиране и така се губи ценно време за музикалното им израстване. Ето няколко предложения как да репетирате продуктивно и да се чувствате удовлетворени от това.

Първо си осигурете помещение, в което няма много странични неща водещи до разсейване. Желателно е да изключите телефона си. Ако ползвате компютърни програми за репетиции, включете само тях и забравете да сърфирате в нета.

Поставете си цел, защото безцелното свирене на хиляди ноти често е контрапродуктивно. Затова преди всяка репетиция са нужни две неща: всяка репетиция трябва да започва с мисъл какво искате да постигнете и да си подготвите програма с ноти, които са свързани с идеята за постижението.

Една репетиция не значи един част свирене нонстоп. Разгрейте пръстите си, направете първоначални упражнения. После може да изпиете чаша чай, като междувременно разглеждате програмата си за репетицията. Кратките почивки поддържат фокуса, а това прави репетицията по-продуктивна.

Прибавяйте нови неща в репетициите си. В зависимост от инструмента си има различни етюди и упражнения, които да избирате. За по-трудните чисто технически ноти, отделяйте специално внимание и ако трябва отделяйте репетиция само за тях.

Репетицията за изпълнения на живо изисква специално отношение. Тоест дори да познавате произведенията, песните, да ги знаете наизуст, отделете специално време за запаметяване на различните по-сложни елементи в тяхното изпълнение.

Не се страхувайте да репетирате далече от инструмента си. Може да звучи странно репетиция без музикалния си инструмент. Четенето за музика обаче, слушането на музика, разнообразяването на теоретичните знания също помага за развитие на музикалната мисъл и за вдъхновение.

ИЗТОЧНИК: МУЗИКАЛЕН БГ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *