Добър избор ли са кухненските мивки от гранит?

Изборът на кухненска мивка е от важно значение за всяко домакинство. Това е и едно от местата, където домакините прекарвам най-много време – за да измият съдовете и да приготвят храна. Когато обаче се налага да подмените старата мивка, може да се окаже предизвикателство да откриете най-подходящия за Вас модел. Разнообразието от кухненски мивки е наистина огромно, но в последно време един материал събира все по-голяма популярност – гранитът. В случай, че имате колебания какво да изберете, в следващите редове ще Ви разкажем малко повече за предимствата и недостатъците на гранитните мивки.

Какви са предимствата на гранитните мивки?

На пазара ще откриете два вида гранит – естествен и синтетичен. Вторият като цяло е по-предпочитан, тъй като естествения камък е по-труден за поддръжка и по него лесно се появяват петна. Синтетичният гранит, от друга страна, е по-устойчив на появата на петна, развитието на бактерии и задържането на мръсотия. Едно от най-големите предимства на този вид кухненски мивки е, тяхната висока издръжливост и дълъг живот. Устойчиви са на високи температури, а също и при удар.  Дори след продължителна употреба, те запазват перфектния си външен вид. Разбира се, това важи при условие, че отделяте внимание и полагате усилия за правилната поддръжка на гранита. По-долу ще ви дадем и няколко съвета за почистване.

Освен, че са много устойчиви, те са чудесно избор от гледна точка на интериора. Може да ги откриете в много и различни цветове, така че да паснат на Вашата кухня. Независимо дали искате да бъде в същия свят като кухненския плот, или предпочитате да създадете контраст, лесно може  да го постигнете с гранитна мивка. Освен това, дори след години редовно ползване, цветът им остава непроменен. В допълнение те създават елегантна и луксозна визия във всяка кухня.

В сравнение с популярните мивки от неръждаема стомана, те са много по-безшумни и не се надраскват толкова. Едно от нещата, които трябва да имате предвид преди да купите гранитна мивка е, че те са малко по-тежки. Затова консултирайте се със специалист, за да се уверите, че мивката безпроблемно ще може да бъде инсталирана в кухненския плот. В допълнение, цената на този вид мивки може да варира в зависимост от качеството, производителя и т.н.

Все пак, бихме обобщили, че гранитните кухненски мивки са добър избор. Те имат множество предимства и закупуването им е инвестиция, която Ви гарантира дългосрочно ползване. Повече предложения за кухненски мивки вижте тук.

Как да  почиствате мивките от гранит?

На пазара ще откриете специализирани препарати, които са предназначени за почистването на този вид мивки. Съветваме Ви да се сдобиете с такъв. Използвайте го, за да почистите цялата повърхност на мивката. Ако пък предпочитате домашните почистващи средства, може да премахнете следите от варовик с винен оцет. Нанесете обилно количество, където има нужда. Може да го използвате и върху смесителя и кранчетата. Оставете го да подейства за няколко минути и след това изплакнете с топла вода. Накрая използвайте кухненска хартия, за да подсушите. В случай, че се сблъскате с по-упорити петна, може да ги преборите с малко сода за хляб, която да смесите с малко количество вода. Получената смес нанесете върху замърсената зона и разтъркайте внимателно с мека кърпа. След това изплакнете.

За да се улесните в почистването, поддържайте мивката редовно. Като за начало всеки път, когато я използвате, подсушавайте я с кърпа. Може да звучи досадно, но това ще я предпази от появата на варовик. Също така, използвайте единствено препарати, които са съвместими с гранита, иначе рискувате да се получат петна и обезцветявания. Правилната грижа ще запази мивката Ви за по-дълго.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *