Метронома ще ви помогне с ритъма

By | June 29, 2019

Метронома е устройство, което произвежда точни удари през определен период от време като целта му е да ви научи да усещате лесно ритъма, при изпълнение на музикални партии. Особено за младите музиканти, той е най-полезен, защото в началото на тяхното обучение им е от помощ за настройката им към необходимият ритъм. Много изпълнители записват песните си с помощта на метроном. Този малък помощник е от изключително значение в живота на музиканта.

Каквато и да е музикалната дейност, с която сте ангажирани, метронома винаги ще помогне. Той ще ви улесни в постигането на съвършенство в свиренето на инструмент или изпълняването на соло. Не се страхувайте, че ако използвате метроном ще изпаднете в монотонна ефективност, това е погрешно схващане. Напротив той ще направи вашето свирене или пеене по-изразително, няма да ви позволи да излезете от ритъм и да смажете акорди. Метронома няма да ви навреди а ще ви попречи по някакъв начин, а всъщност ще ви научи да поддържате пауза и да ускорявате на правилните места.

С оглед на темповете на метронома първоначално изглежда, че е невъзможно да се пее или свири на неговият фон. За да се постигне хармония с този инструмент трябва упорит труд и постоянство, и след това просто всичко ще звучи по друг начин, което е и наградата за положените усилия. Често темпото се променя по време на произведението няколко пъти, например при куплета и припева и после се връща към обичайният ритъм. Начинаещите ще им е трудно да се настройват от от един ритъм на друг, но за това е метроном да ви помогне в този случай. Въобще инструмента е мултифункционален – ще ви помогне да усетите ритъма и да го поддържате и ще ви даде възможност да усещате дължината на нотите.

Тези устройства са механични и електронни, но функционират еднакво. Днес обикновено се използва електронен. Метронома може да се използва в тандем и с други симулатори на ритъма. Произвеждат се много програми, които помагат за преодоляване на синдрома на “Слон го е настъпил по ухото”.

Източник: Музикален магазин – musicshopbg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *