Музика и песни, които вдъхновяват

By | July 15, 2016

5533Има музика и песни, които могат да ни вдъхновят и да ни подтикнат да свирим на музикален инструмент. Понякога ни се струва, че не песента или музиката вдъхновяват, а самият музикант, който свири на своята китара, пиано, цигулка. Има случаи, в които се разминавате с хора, за които не подозирате, че са музиканти, но в къщи имат цигулка, защото са чули как Паганини  свири Каприз 24. Същият този човек, държи снимка на Паганини  до цигулката си, защото казва, че всеки който свири на цигулка, трябва да има снимка на маестрото.

Точно за такова вдъхновение става въпрос. Когато музикантът и изпълнението са едно, когато не може да се хване къде е тънката граница между изпълнението и самото произведение. По-често музиката се предава като занаят, но понякога музикалната кариера започва, точно от такова вдъхновение. От чута песен, от чут музикален мотив. Кой може тогава , да спре порива да се свири на един от многото музикални инструмент .

Много големи имена на китарната  сцена, признават, че са се вдъхновили от други китаристи преди тях. Не случайно електрическата китара придоби такова разпространение пред 20 век, просто защото тя има такава  експресия, че всеки, който я овладее , ще може да се изрази чрез нея, ще може да каже какво иска! В друг случай, младежите от квартала се събират и стават група, точно защото са слушали, някоя голяма рок група и всеки е припознал своя инструмент. Така се започва, от едно вдъхновение, което трябва да съществува като първоначален  импулс.

Това е възможно, заради мистичната сила на музиката, заради феноменологичния  характер на отношенията с музиката. Тя е толкова силна като внушение, че може да преобръща настроения, чувства, съдби. Може да изразява и да вдъхновява. Когато го прави и спечели още един музикант за каузата, значи още една победа срещу разрушителните сили на живота.

I

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *