Няколко причини да отидете в гората още днес

By | January 20, 2021

Разходка в гората, подобрява цялостно здравето на човек

Разходка в гората или дори разходка в градски парк ще ви даде много положителни емоции. Ако в големите градове нямаше такива природни островчета, тогава вероятно бихме се побъркали отдавна. И положителните ефекти на гората не свършват с подобряване на кръвното налягане и здравето на сърцето.

Препоръчваме нощувка в близост до природата в къща за гости в Триград, Западните Родопи, това е едно найстина прекрасно място, за релаксация и покой, в близост до природата и много туристически забележителности.

Гората е изпълнена с много предимства. Когато сте в контакт с природата, мозъкът ви получава психологическо удоволствие. Не напразно много поети прославиха гората в стиховете си.

Подобрява настроението когато се чувствате тревожни или депресирани , обикновена разходка в зелената зона на вашия град може да направи чудеса. Вашето психологическо състояние ще се подобри, ще се чувствате по-щастливи.

До такива изводи са стигнали учени от университета във Верона в Италия. Контактът с природата е съществен елемент за възстановяване на психичното здраве.

 2 Намалява нивата на стрес

Разходките в гората са популярно занимание в Япония, а японците, както знаете, са дълголетни. Да, в страната на изгряващото слънце има гори, освен това тя е в топ 5 по брой запазени девствени гори. Изследователи от университета в Киото установили, че субектите, страдащи от хроничен стрес, се чувстват по-добре, когато се разхождат в гората.

3 Подобрява паметта

Чували ли сте за детските градини? Те са много популярни в Германия и ето защо: те са създадени от Фридрих Фрьобел, който вярва, че е по-добре децата да се учат в градината. Оказа се, че децата, които учат в такава естествена среда, запомнят по-добре, вниманието им е по-развито.

За съжаление повечето руски детски градини са в бетонни кутии. Подобни резултати бяха получени в Мичиганския държавен университет.

Изследователите установили, че онези ученици, които периодично ходят в гората, запомнят 20% по-добре от тези, които са останали в градски условия. Може би всичко това се дължи на стреса, който възниква на всяка стъпка, когато живеете в града. Ние Ви препоръчваме винаги когато можете да нощувате в близост при природата, на по – голяма надморска височина и в близост до гора. Такова място ви предлагаме в Западните Родопи, в къща за гости Кристал в Триград.

 

 4 Помага ви да бъдете по-креативни

Ако пропуснете всички онези произведения, които са на Текст взят с шикарного BroDude.ru писани в дивата природа, и вземете само цвят, тогава можете да откриете невероятен факт. Самият зелен цвят помага за експлозивния растеж на творческите идеи.

В едно проучване, публикувано в Социално-психологическия бюлетин за 2012 г., беше казано, че тези от субектите, на които е бил показан активно зеленият правоъгълник преди започване на работа, са работили много по-креативно и са измислили най-оригиналните решения.

Може би затова зеленото се свързва с растежа почти в целия свят.

 

5 Разходките сред природата намаляват потока от негативни мисли

Мисловните процеси в главата ни генерират не само брилянтни и полезни идеи, но и това, което ни вкарва в блатото на негативизма… Отчайваме се, притесняваме се за света, обезсърчаваме се само защото имаме твърде много време да мислим.

И така, изследователите искаха да разберат дали пребиваването в естествена среда може да помогне да се отървете от негативните мисли?

Задачата е много важна, защото 70% от населението на света ще живее в градските райони през 2050 г., ако всичко върви както е. Въпреки факта, че Станфордският университет и по-специално професор Братман не са провели мащабно проучване, но също така са дали красноречиви резултати.

Хората, които са били в естествени условия около 90 минути, са били много по-малко склонни да мислят за тленността на света и несправедливостта, отколкото тези, които са се разхождали в градските райони.

 6 Ходенето дава мощен психологически тласък

В нашия странен живот ние сме принудени да се пресичаме със стотици хора всеки ден, а някои с хиляди. Това е много изтощително. Рядко можете да си позволите просто да се скитате из гората без никаква цел.

Разходката в гората е идеална за почивка от хората. Нашите мозъци се наслаждават. Професор Кимприч от университета Ан Арбър, Мичиган, нарече този ефект „възстановяване на вниманието“. Като цяло трябва да излизате някъде поне веднъж седмично.

Всъщност ще помогне за възстановяване, ще се почувствате много по-добре, по-свежи. Приятна разходка! Ако статията Ви е харесала и изпитавате нужда от свеж планински въздух комбиниран с тиша и спокойствие, зареждаща природата, посете ни в къща за гости Кристал в Триград, Западните Родопи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *