Поява на катаракта

By | August 15, 2018

Използвате лещите на окото си всеки ден, за всяка дейност, от четене до шофиране, за наблюдение на птици, на хора, на компютъра. С възрастта протеините, които се намират във вътрешността на лещата ви, могат да се слеят, превръщайки зрението от кристално ясно в замъглено. Някои прояви на заболяването могат да ви изложат на значителен риск от поява на катаракта. Основните рискови фактори са:

 

  • прекалено много дълъг престой на слънце без защита на очите от UV лъчението
  • пушене
  • висока кръвна захар
  • употреба на стероидни лекарства
  • излагане на радиация

 

Бъдете сигурни, че не сте единствените. Според научите доклади, 2/3 от хората на възраст над 40 години развиват катаракта на едно или и на двете очи, а голям процент от заболелите вече са направили операция за корекция. Ако се появят някой от споменатите по-долу симптоми, направете консултация с Вашия офталмолог възможно най-скоро.

Замъглено зрение

Катарактата започва почти незабележимо и в началото може да не оказва съществен ефект върху вашето зрение. Обектите пред вас може да изглеждат леко размазани, подобно на наблюдение на импресионистична картина. Този ефект често се засилва с течение на времето. Заобикалящата действителност ще изглежда замъглена, размазана и дори  помрачена.

Съществуват три вида катаракта, които могат да засегнат различни участъци на лещата.

Затруднено виждане през нощта

Тъй като катарактата се развива непрекъснато, лещите започват да потъмняват и да придобиват жълт или кафяв оттенък.

Това започва да се отразява негативно на нощното виждане и затруднява някои дейности през нощта, като шофиране или нощни разходки. Всъщност проучване от университета “Къртин” в Австралия доказва, че лечението на катаракта намалява риска от автомобилни катастрофи с 13%.

Ако имате съмнения, че и вие развивате катаракта, бъдете много внимателни през нощта и не шофирайте, когато ви е трудно да различавате обектите нощем.

Чувствителност при ярка светлина

Високата чувствителност при силна светлина е често срещан симптом на заболяването. Възможно е да ви се привиждат светкавички около източника на светлина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *