Пътна помощ съветва не претоварвайте автомобила си!

By | January 20, 2021

Внимавайте да не превишите препоръчаното максимално натоварване за вашето превозно средство и вашите гуми (максималното натоварване е посочено отстрани на гумите).

Ако гумата е била повредена отстрани, тя трябва да се изхвърли. Не забравяйте, че продължителното шофиране на пробито колело може сериозно да повреди страничните стени на вашата гума. Заложете на професионалното обслужване на нашата пътна помощ.

Гумите с ниско налягане са най-честата причина за счупени колела. Статистиката показва, че 75% от всички случаи се случват по тази причина. Ниското налягане в гумите води до по-голяма гъвкавост и прегряване на гумите.

Вземете за правило да проверявате налягането в гумите възможно най-често, включително резервното колело, преди да карате по пистата. Налягането трябва да се проверява на студени колела, не повече от пет километра от момента, в който започнете да шофирате.

Купете качествен манометър за налягане на колелата, тъй като манометрите на бензиностанциите може да не са точни. Ако колелата на автомобила ви са оборудвани с евтини и нискокачествени нипели, те трябва да бъдат заменени.

Някои от зърната могат да се търкат отстрани на гумата и по този начин да я повредят. Използвайте висококачествени гуми от реномирани марки. Избягвайте евтините вносни гуми от неизвестен производител. Никога не купувайте употребявани гуми и никога не регенерирайте старите си гуми. Трябва да се каже, че run-flat гумите могат да ви спасят живота в такава ситуация. Не ускорявайте автомобила си до ограничението на скоростта, отпечатано отстрани на вашите гуми. Ако често шофирате по пътеките, трябва да сте сигурни, че вашата гума може да работи със скорост над средната скорост. Съветват от пътна помощ.

Бетонните пътища загряват повече гумите на автомобила ви. Уплътнителят за гуми не може да попречи на прегряването на гумата (и няма да помогне при спукване на колело), ​​но може да помогне при леки пробиви и да предотврати падането на гумата. Не правете междинни или временни ремонти на гумата (временни петна).

Най-доброто решение в такива ситуации ще бъде дантела с подобна на гъба глава. Препоръчва се почивка след всеки 90-120 минути шофиране.

Това не само ще даде възможност на водача да си почине, но и ще охлади гумите, съединителя и спирачките на вашето превозно средство. По време на тази почивка проверете състоянието на колелата и спирачките.

Проверете дълбочината на протектора на вашите гуми (тест за монети ще работи). Правилната дълбочина на протектора не само ще помогне да се избегнат непредсказуеми пробиви, но и ще осигури повече сцепление с пътната настилка.

Ако протекторът е силно износен, веднага купете нов комплект гуми. Проверявайте налягането в гумите всяка седмица или на всеки две седмици. По този начин ще знаете за малко пробиване на колелото (те могат да причинят счупено колело). Няма нищо по-важно за безопасното шофиране от добрите гуми.

Визуално огледайте всички гуми във вашия автомобил (включително резервното колело). Ако видите някакви порязвания или пробиви, това е лоша новина. Гумите също могат да бъдат повредени от бордюри или дупки на пътя. Програма за стабилност на посоката (напр. ESP) ще играе много важна роля в случай на спукване на колело.

Имайте това предвид, когато купувате нова кола.

Използвайте безкамерни гуми. По-старите гуми с тръба са много по-склонни да бъдат пробити или спукани. Добрата новина е, че почти всички производители на автомобили монтират безкамерни гуми на своите превозни средства.

А на пазара едва ли ще намерите гуми с гуми. Ако вашите гуми са на повече от пет години или са изминали повече от 40 000 километра (или дори по-малко за специална гума като Eagle F1), трябва да помислите за подмяна.

По-старите гуми с износен протектор са значително по-склонни да се спукат или да бъдат пробити. Надяваме се, че нашите съвети от пътна помощ са били полезни за вас и вашата безопасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *