Симптоми на запушени дюзи дизел 

By | January 9, 2020

Симптоми на запушени дюзи дизел

При замърсяване на инжекторите в двигателя на всяко превозно средство възникват определени признаци за неизправност на неговата работа. При появата на симптоми на запушени дюзи дизел е необходимо да бъде извършено почистване на дюзите в ремонтната база на оторизиран сервиз.

Причини за замърсяването на дюзите на дизеловия двигател

Една от главните, но далеч не единствена причина за замърсяване на дюзите на дизеловия двигател е ниското качество на горивото. По-специално това са тежките парафини, които неизменно са включени във всяко, дори най-висококачественото гориво.

След изключване на двигателя малко количество бензин винаги остава в инжектора. Леките му компоненти се изпаряват с течение на времето и тежките парафини се установяват върху повърхността на частите на инжекционната система под формата на отлагания.

Намаляване на пропускателната способност на инжектора

С течение на времето тези отлагания водят до забележимо намаляване на пропускателната способност на инжектора.

Най-характерните симптоми на запушени инжектори са:

  • Затруднено запалване на двигателя, най-явно при понижаване на температурите;
  • Неустойчива работа на мотора на празен ход;
  • Чувствителни подскачания на превозното средство при рязко натискане на педала на газта;
  • Загуба на мощност на двигателя;
  • Увеличаване на разхода на горивото;
  • Няколкократно увеличение на детонацията при зададена скорост, което е следствие от повишаване на температурата директно в горивната камера и изчерпване на гориво-въздушната смес;
  • Пропуски при запалването;
  • Периодични характерни тракания непосредствено в изпускателната система;
  • Преждевременна повреда на сензорите, включително каталитичния преобразувател, запалителните свещи и кислородния сензор (ламбда сондата).

Почистване на дюзи дизел

При симптоми на запушени дюзи дизел следва тяхното неотложно почистване. Най-ефективният способ за премахване на замърсяванията от елементите на инжекционната система е почистването на дизел дюзи с ултразвук.

В ремонтната база на оторизирания сервиз “София Дизел Център” се извършва почистване на дюзи в специална ултразвукова вана. В “София Дизел Център” се почистват всички видове дюзи – от стари механични дюзи до Common Rail дюзи и пиезо инжектори. След почистване на замърсяванията разглобеният детайл се сглобява наново и се качва за проверка на професионален стенд. На клиента се издава протокол за извършените тестове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *