Счетоводство и организация на транспортна международна фирма

By | November 16, 2020

Собствената компания за превоз на товари е доста печеливш и обещаващ бизнес. Търсенето на тази услуга винаги е голямо, поради което в тази област има сериозна конкуренция.

Преди да отворите транспортна компания от нулата, трябва да се запознаете с всички нюанси на този бизнес, както и обективно да оцените неговите предимства и недостатъци.

Фирма за възстановяване на ДДС от ЕС?

Бизнес характеристики

Ако ще отворите транспортна компания за превоз на товари, първо трябва да вземете решение за нейния тип: Предприятия, които предоставят услуги на физически лица. Това може да бъде доставка на мебели, оборудване, преместване на апартаменти и така нататък. Те обикновено работят в определено населено място;

Превоз на стоки за големи промишлени предприятия и корпорации; Превоз на стоки до юридически лица. Говорим за доставка на стоки до търговци на едро и магазини; Доставка на сборни товари;

Фирми посредници, които нямат собствен транспорт. Те намират клиенти за големи транспортни компании и са възнаградени за това;

Друг доста печеливш вариант е бизнес в транспортната логистика. Разработването на маршрути ви позволява да оптимизирате разходите и значително да намалите времето за доставка, следователно транспортните логистични услуги винаги са в голямо търсене.

Схемата на компанията

Преди да разработите бизнес план за транспортна компания, трябва да решите по каква схема ще работите: Фирма със собствен автопарк. В този случай ще трябва да купите камиони или да ги наемете. За малък бизнес можете да наемете няколко шофьори със собствен транспорт. Благодарение на това не е нужно да инвестирате голяма сума пари в бизнеса;

Спедиторски услуги. Такава компания е услуга за експедиране на товари. За всеки превоз на товари комисионната е 5-10% от общата стойност на поръчката.

Офис, няколко служители, телефон и достъп до Интернет са всичко, от което се нуждаете, за да отворите транспортна компания, която предоставя спедиторски услуги.

Това е доста печеливш бизнес, който не изисква големи капиталови инвестиции.

Изготвяме бизнес план

И така, откъде да започнете бизнес с камиони от нулата ?

За да отговорите на този въпрос, първо трябва да изготвите компетентен бизнес план. Ако никога не сте правили подобно нещо, поверете го на специалисти. Срещу заплащане те ще изготвят инструкции стъпка по стъпка с всички необходими изчисления. Помислете за приблизителния бизнес план на транспортна компания за превоз на товари:

Регистрация на фирма;

Формиране на автопарк.

Желателно е тя да съдържа превозни средства с различна товароносимост. Също така трябва да закупите оборудване за обработка, за да извършвате сложна работа;

Търсене на персонал и изчисляване на фонда на заплатите;

Изчисляване на допълнителни разходи на компанията – данъци, покупка на резервни части и гориво, застраховка, наем на гараж за автомобили, реклама и др.

Не забравяйте да опишете всички бизнес процеси на транспортната компания, така че да имате ясна представа какво ще правите.

Персонал

Ако решите да отворите клон на транспортна компания във вашия град, трябва да наемете квалифициран персонал, който да работи:

Шофьори.

Те трябва да имат правата на съответната категория, както и трудов опит.

Трябва да наемете двама шофьори за всяка кола. Това е необходимо за транспорт на дълги разстояния;

Диспечер.

Този специалист приема поръчки и изготвя необходимата документация; Търговският мениджър привлича клиенти и търси нови поръчки; Счетоводителят отговаря за финансовата отчетност и заплатите на персонала; Механикът се занимава с поддръжка и ремонт на автомобили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *