Съвети за по-добър сън

Дълбокият и пълноценен сън е здраве! С това ще се съгласи всеки медицински специалист – природата е устроила по такъв начин човешкия организъм, че той има нужда да си почива, да си върне изгубената енергия и да презареди батериите. Всичко това се случва, докато спим. В съвременното ни забързано ежедневие обаче има доста фактори, които предизвикват проблеми със съня, поради което трябва да направим всичко възможно да помогнем на организма си да ги преодолее.

Ето няколко полезни съвета, с които сънят ви ще стане по-пълноценен:

  • Ограничете употребата на кофеин – кофеинът заставя организма да бодърства. Малко хора знаят, но дори и минималното количество кофеин остава в организма в продължение на над 8 часа, така че представете си какво ще се случи, ако изпиете чаша силно кафе вечер.
  • Не се препоръчва приемът на алкохол в качеството на „сънотворно“. Наистина алкохолните напитки помагат до някаква степен на човек да заспи, но освен това предизвикват и нарушения в съня, както и вялост и умора на следващия ден.
  • Отпуснете се преди лягане. Стресът не само оказва негативно влияние на психиката на човек, но и пречи на качеството на съня. Добре ще е да имате определен ритуал преди да легнете да спите – това може да бъде четене на книга или списание, медитация, ароматерапия, вземане на топла вана.
  • Правилното хранене вечер също е гаранция за пълноценен сън. Не трябва да си лягате гладни, но и не трябва да преяждате. Пълният стомах не позволява на човек да заспи, тъй като след приема на храна организмът се активира да я усвоява. Задължително изпивайте по чаша прясно мляко вечер – в него се съдържа аминокиселината триптофан, която въздейства благотворно на съня. Други хранителни продукти, които е добре да приемаме вечер, за да помогнем на организма да заспи, са: риба тон, тиква, артишок, авокадо, бадеми, яйца, праскови, фъстъци, кайсии, овес, аспержи, елда, банани.

Статията е осигурена от https://webselo.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *