Интересното от топ факти за дървеници

By | February 18, 2021

Съществуват някои интересни факти за дървениците, една част от тях днес сме приготвили и за вас. Запознайте се с топ класацията от любопитни факти за дървеници, заимствани от www.preventa.bg:

Факт 1. На Земята има огромен брой и видове дървеници. Те наброяват, около 40 000! От тях около 800 се срещат в Русия, а най-северният вид се среща у нас. Това е Nysius groenlandicus, т. нар. Полярна буболечка, която се среща в Чукотка и Гренландия. И най-древните представители на този подвид на дървениците се е появил на нашата планета от незапомнени времена, преди около 220-230 милиона години.

Факт 2. Буболечките с воден стридер са интересни с това, че спокойно се движат по повърхността на водата, без да попадат в нея. Всичко е свързано с повърхностното напрежение на течността. А халобатните бъгове са напълно уникални насекоми – само представители на този род живеят в открития океан, на стотици километри от брега. Те също живеят на повърхността на водата и могат да се движат по нея със скорост до 1 метър в секунда. Целият жизнен цикъл на халобатите, от ларва до възрастен, се извършва на водната повърхност.

Факт 3. Както знаете, дървениците са носители на много опасни заболявания, включително шарка, хепатит и др. Самите те не могат да разболеят от тези болести, но наистина са техни носители. Тези насекоми са с малки размери (по-малки от оризово зърно) и поради това човек обикновено не се събужда от ухапванията си.

Факт 4. Когато станат наситени, те се променят значително на външен вид. Дървеницата, която е пила кръв, набъбва и се увеличава по размер с 2-3 пъти. Освен това цветът й веднага става по-ярък, близък до червения.

Факт 5. Дървениците могат да останат дълго време без храна и способността им да издържат на дълга диета пряко зависи от етапа на тяхното развитие. Така възрастните, след като са изпили достатъчно кръв, са в състояние да гладуват повече от една година и половина, до 500-550 дни. В същото време само няколко вида дървеници се хранят с кръв, докато повечето от тези насекоми водят растителнояден начин на живот. Сред тях, обаче има хищници, но те са плячка, главно на други насекоми.

Факт 6. Най-големите дървеници в света са гигантски водни буболечки, които живеят в Южна Америка и растат до 12-15 см дължина. Те са интересни с това, че женската снася яйца на гърба на мъжкия и той ходи с тях, докато потомството се излюпи от яйцата. Тези хищни насекоми са много силни заради размера си. Понякога, дори малки змии, гущери и жаби стават тяхна плячка.

Факт 7. Хищните дървеници не изяждат плячката си в буквалния смисъл на думата. Ухапвайки ги, те инжектират ензим в тялото на плячката, който парализира и едновременно разтваря всички вътрешни органи, превръщайки ги в нещо като каша. След като този процес приключи, буболечките изсмукват получената храна, оставяйки само празна черупка от жертвата.

Факт 8. Половият акт често се случва между мъжките дървеници. Факт е, че при тези насекоми мъжките винаги са много агресивни в това отношение и започват да се чифтосват, без да се интересуват от мнението на партньора си. И външно мъжките не се различават от женските, така че често са бъркани един с друг.

Факт 9. От време на време се регистрират случаи на ухапвания от дървеници, за които се смята, че не се хранят с човешка кръв. Предполага се, че те предпочитат да консумират различни течности от жертви на животни. Очевидно всички тези случаи са причинени от елементарна грешка от страна на насекомите, които избират неправилния хранителен обект.

Факт 10. Дървениците могат да се скрият навсякъде – в микропукнатини в дърво, в дрехи, в купчината килим или под мазилка на стената. Изключително трудно е да се отървете от тях, още повече, че снесените от тях яйца често могат да оцелеят при дезинфекция. Народно средство за борба с тях е твърде високата или твърде ниската температура. През зимата например може да отворите прозорци и врати в заразена стая и да ги оставите в този вид за няколко дни, така че всички кръвопийци да са замръзнали. За да се гарантира, че ще се отървете от тях, помещението не трябва да е по-топло от -20 C ° за 24 часа.

Източник: Превента.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *