Как да изберем маса за хранене?

By | May 6, 2021

Избор на маса за хранене: полезни съвети и основни критерии

Когато започнете преустройството на дома, обърнете внимание на мебелите, които ще ви заобикалят. Вероятно ще се нуждаете от холни маси с мека мебел, тоалетка с тапициран стол в спалнята, маса за хранене с трапезни столове и бюро с офис стол в домашния офис. Очевидно по-голямата част от тези маси присъства във всеки дом. Столовете, диваните и леглата също трябва да се интегрират хармонично с обзавеждането. Търсенето на интериорни обекти поражда огромен брой предложения сред производителите и продавачите, които отговарят на всеки вкус и бюджет. За да опростим процеса на избор на холни маси, маси за хранене и масички за кафе, ще разгледаме основните насоки по отношение на материала, формата и стила. Предназначението на мебелите е един от основните критерии, които трябва да се вземат предвид в процеса на закупуване на мебели. По-долу ще обсъдим на какво трябва да се обърне внимание.

 

Как да изберем маса, като същевременно запазим максимално пространство?

Традиционно се избира кухненска маса с трапезни столове с метални крака, дървени крака или пластмасови крака. Масата за хранене се счита за универсална мебел: тя се използва в процеса на готвене и върху нея се поставят готови ястия. Тя може да бъде с плот от мрамор, дърво и метал по-рядко от стъкло или пластмаса. Масата може да се постави в кухнята или трапезарията. Някои хора предпочитат модерни решения като бар маса с високи бар столове.

 

Стил и дизайн

Представеното в търговската мрежа разнообразие от цветове и модели може да обърка купувача. Можете да вземете решение за цвета въз основа на общата цветова схема на кухнята. Също така се препоръчва да изберете маса в същия стил и дизайн с другите мебели в стаята. За класическите кухни моделите с снови за маси от масивното дърво са идеални. Една стъклена маса е идеална за високотехнологичния стил. За ценителите на нестандартни интериорни решения има комбинирани модели, например, изработени от стъкло и пластмаса или пластмаса и метал, които се допълват отлично с висококачествени пластмасови столове.

 

Какви материали са популярни?

Магазините предлагат разнообразни маси от дърво, метал, пластмаса или стъкло, както и комбинирани модели. Най-популярни са класическите трапезни маси, изработени от дърво в различни нюанси. Масите от естествено дърво с масивни плотове и гравирани с изящен релеф крака създават атмосфера на топлина и комфорт.

Стъклените маси не натоварват интериора, изглеждат леки и модерни. Освен това те са доста надеждни и функционални.

Металните маси се срещат по-често в комбинация със стъкло или пластмаса. Такива мебели идеално ще се впишат в модерния дизайн.

 

Форма и конструкция

Разнообразието от модели нараства всеки ден. Трапезните маси могат да се различават по размер, форма и материал, използван за направата им.

По форма модерните опции могат да бъдат правоъгълни, квадратни, овални или кръгли маси.

Най-класическите модели представляват правоъгълни плотове с четири крака, но в наши дни производителите предлагат огромен избор от опции с нестандартни форми и с различни допълнителни елементи. Например има маси с двойни стъклени плотове. Тази техника се използва, за да направи модела по-малко прозрачен. В този случай за удобство горният плот на масата трябва да е по-широк от долния.

Моделите със заоблени ъгли изглеждат интересни, но класическите правоъгълни маси се смятат за по-практични: те могат да бъдат поставени в ъгъл и да побират повече хора.

Трансформиращите се маси набират все по-голяма популярност, което ви позволява да променяте тяхната ширина и височина. Първоначално една такава разтегателна маса може да бъде под формата на компактна маса за 4 души, която може да се трансформира в просторен модел за тържество за 6-8 души. Комплектът от такива мебели обикновено включва допълнителен плот за маса.

Регулируемата височина ще направи масата удобна за използване от детето. Трябва обаче да се има предвид, че колкото по-сложни и мултифункционални са едни мебели, толкова по-малко мобилни са те. За улеснение на движението в конструкцията могат да бъдат включени колела и дръжка.

Трансформаторите са удобен вариант за малки пространства и могат да се комбинират със сгъваеми пластмасови, метални или дървени столове. Заемайки малко място в ежедневната употреба, те осигуряват комфортно настаняване на гостите по време на празниците.

 

Основни критерии за подбор

Първо, вземете решение за подходящ размер на вашата трапезна маса, изберете място, където искате да я поставите, и помислете за броя гости, които бихте искали да настаните на нея. Когато избирате форма, преценете как дадена маса ще бъде комбинирана с другите интериорни предмети като трапезни столове, кресла, дивани и други. По същия начин се придържайте към определен цвят и материал.

 

Когато получавате покупката си, особено ако сте направили поръчка през интернет, не забравяйте да проверите целостта на масата, нейната стабилност, здравината на крепежните елементи и отсъствието на дефекти.

Източник: https://motti.bg/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *