Планинският въздух на Родопите

By | April 17, 2021

Истинското богатство идва от Бога и природата, чистият въздух, прекрасната храна и билки. Горите и горските обитатели. Това е само част от това, което можете да откриете в къща за гости в село Триград, Западните Родопи.

Заповядайте при нас за да можете да вкусите от прекрасните ни домашно приготвени ястия и да се насладите на тишината и спокойствието на природата, отделени от големият град, шума и мръсният въздух.

 

Биолозите са разбрали защо планинският въздух е полезен за здравето

За да получат отговора, самите учени отишли ​​в планината

При условия на голяма надморска височина човешкото тяло се адаптира към кислородния глад и по-рано беше отбелязано, че тези промени са полезни за здравето. Нито механизмите, участващи в този процес, нито причините, поради които планинският въздух е толкова полезен, все още не са напълно разбрани. Американски учени от университета в Колорадо решиха да запълнят тази празнина.

 

За да получат отговори на интересуващите въпроси, самите биолози се изкачиха на височина над пет километра, след което изучиха промените, протичащи в собственото им тяло, както чрез изслушване на собствените си чувства, така и чрез преминаване на различни тестове.

Първото нещо, на което Лорън Орсман, един от авторите на изследването, обърна внимание – след възхода дори физическите проблеми, които в миналото изглеждаха прости и светски, станаха несравнимо по-сложни. Обаче известно време по-късно планинският въздух престава да има подобен ефект върху тялото и умората се заменя с бодрост, която се запазва дори след приключване на експеримента.

 

Първоначалният ефект се обяснява с факта, че на височина 5260 километра въздухът съдържа почти половината кислород, отколкото на морското равнище.

Дълго време се смяташе, че тялото се адаптира към това, като активно произвежда нови червени кръвни клетки или червени кръвни клетки – клетките, необходими за доставяне на кислород от белите дробове в цялото тяло. Въпреки това са необходими седмици, за да се произведе достатъчен брой такива клетки и хората започват да се чувстват комфортно в планината много по-рано – дори за най-физически подготвените, това отнема само няколко дни.

Както установиха изследователите, всъщност биологичният механизъм на адаптация на тялото към голяма надморска височина е много по-сложен, отколкото се смяташе досега. Както се оказа, хемогломинът, съдържащ се в цитоплазмата на еритроцитите, се променя по специален начин, което му позволява да свързва по-добре кислорода. Преди това подобен процес се наблюдаваше в лабораторни условия, но никога в човешкото тяло или на височина.

Според експерти тялото е започнало да се адаптира към новите условия още в първия ден. Освен това, както са установили учените, промените продължават няколко седмици и може би месеци след като човек слезе от планината.

 

Експертите очакват получените от тях данни да намерят приложение в медицината, както и да бъдат полезни за туристите и любителите на планинските ски. Изследванията на учените са представени на страниците на научното издание Journal of Proteome Research.

 

При нас в Еко къща за гости Кристал в село Триград, Западните Родопи можете да нощувате на спойствие в близост до природата. Също така можете да си вземете и да се насладите на хубав планински мед.

Какви са ползите от меда?

Ползите от меда за хората

Обща полза

Като бърза енергийна напитка. Поради факта, че това е естествена смес от захари, медът може да се използва за спешно насищане на тялото и за бързо засилване на бодростта. Една трета от меда се състои от глюкоза – най-достъпният и универсален източник на енергия за всички живи същества, включително хората. Друга трета се състои от фруктоза, призната за относително “безопасен” аналог на обикновената захар. Фруктозата е способна да се усвоява от организма практически без участието на инсулин, което я прави по-полезна за панкреаса.

 

 

Чаша чай с мед след физически труд или тренировка може да даде сила, топлина и да подобри благосъстоянието.

 

Като средство за кашлица. От детството си знаем, че медът може да помогне за справяне с настинките и респираторните заболявания: почти на всички се дава подсладено топло мляко при бронхит и тонзилит. Научната обосновка за такова лечение обаче се появява едва в началото на 21 век. Учени от Холандия са установили, че имунната система на пчелите произвежда белтък дефензин-1, който ефективно потиска болестотворните бактерии. Лабораторни експерименти показват, че дефензинът унищожава различни видове стафилококи и други микроорганизми, което прави меда естествен антибиотик . Всичко това, за съжаление, се отнася само за бактериални инфекции: медът е безсилен срещу вируси.

 

Общ тоник. Въпреки че концентрацията на витамини в меда не е твърде висока (не повече от 1% от дневната стойност), те са много разнообразни и катализират действието на другия. При редовно използване на мед имунната система се засилва, устойчивостта на организма към сезонни заболявания се увеличава.

 

Медът като антиоксидант. Медът съдържа фенолни киселини и флавоноиди, които ефективно се борят със свободните радикали. Ако редовно консумирате висококачествен мед, можете да намалите риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, рак, както и да подобрите състоянието на очите и кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *