Съвети за търсене на работа

By | February 14, 2021

Отчаяни, хората, останали без работа са склонни да се съгласят на всяка една оферта, дори и ако заплатата е нищожно ниска. Но дали това е правилният подход при търсене на работа? Едва ли е добър вариант да изберете тези фирми, които ви предлагат заплата, по-ниска от средната за страната. Ако направите подобен компромис и се съгласите, ще бъде наивно да се надявате на блестяща кариера в бъдеще. Също така, тези, които са стартирали с твърде ниска заплата, не могат да очакват кой знае какво повишение скоро. Работодателят веднага ще си зададе въпроса необходимо ли е да плаща повече на този, които вече е готов да работи за малко.

Подгответе различни CV-та

Ситуациите биха могли да са толкова различни, колкото и работодателите. Някои от тях се интересуват единствено от сухите факти, докато други ще изискват повече подробности. Но не бива да преиначавате информацията, тя следва да остане обективна, просто малко изместете фокуса.

Не се подценявайте

Преди да започнете да ходите по интервюта, хубаво е първо обективно да оцените способностите си. Как да направите това?  Примерно, да направите анализ на досегашния си опит, отговорностите, с които сте се справили, качеството на резултатите ви от предишните ви работи. Но основното е да се освободим напълно от илюзиите и да не изпадаме в самозаблуждение. Следва да се отчитат не само успехите, но и грешните стъпки. И след като вече имате обективна картина, можете да разберете какви пари получават такива специалисти като цяло. Сравнявайки възможностите си с нивата на заплатите, ще разберете колко в действителност струва вашият труд. Този подход доста ще улесни договарянето на възнаграждението.

Не се огъвайте пред предизвикателства

Когато търсите нова работа, по-добре е да започнете, като се фокусирате върху тези опции, при които е необходимо да решите по-сложни проблеми и да поемете повече отговорности. Преминаването ви от предишна позиция на друга, която е абсолютно същата, е безсмислено, затова планирате кариерата си внимателно. Една работна позиция в компания, където всичко протича рутинно и всеки ден е един и същ,  няма да ви донесе кариерно израстване.  Напротив, в голяма степен би усложнила по-нататъшното ви търсене на работа.

Източник: Обяви за работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *