Учените са открили интересни неща за хлебарките

By | November 16, 2020

Първите хлебарки се появяват на Земята преди около 235 милиона години, още преди появата на динозаврите. Това се казва в статия на учени в списанието Molecular Biology and Evolution.

В хода на изследванията се оказа, че хлебарки са се появили на суперконтинента Пангея, преди да се раздели на Лавразия и Гондвана.

Ако търсите специалисти за пръскане срещу хлебарки, може да последвате линка.

В изявлението на учените, пишело това:

„Открихме, че почти всички съвременни семейства хлебарки са се появили на Земята през последните 180 милиона години. След като реконструирахме и проучихме тяхното еволюционно дърво и го сравнихме с това как тези насекоми са разпределени днес по Земята, установихме, че разпадането на континентите изиграва изключително важна роля за тяхното разпространение по планетата“. Това уточнява ученият Томас Бургиньон.

Една от основните загадки за съществуването на съвременните хлебарки, които са често срещани в целия свят, е кога точно са възникнали.

Учените са декодирали и картографирали малка част от генома на около 140 вида хлебарки, термити, богомолки и някои други свързани насекоми – така наречената митохондриална ДНК – за проследяване на еволюционна връзка.

Изследователите заключават, че хлебарките са възникнали, преди поне 235 милиона години, а не преди 145 милиона години, както се е смятало преди.

На 6 февруари учените открили неизвестен, преди изчезнал вид опашати паяци  – четири представители на паякообразни открити в проби от кехлибар от Мианмар.

Хлебарки причиняват астма

Преди 50 години е открита пряка връзка между хлебарки и алергични заболявания, по-специално астма при хората. Всяка многоетажна градска сграда съдържа между 900 и 300 000 различни насекоми, повечето от които са хлебарки. Учените смятат, че повечето алергични заболявания се появяват в дома, защото хората, особено децата, са предимно на закрито. За разлика от повтарящите се алергии, свързани със сезоните, алергиите към хлебарки са целогодишни.

Колко вида хлебарки има

Нека преброим известните видове хлебарки. Оказва се, че най-често срещаният вид са червените хлебарки или Prusak (Blatella Germanica). Името в обикновения език “Prusak” идва от мнението, че този вид насекоми са дошли в Русия от Прусия (Германия). В същото време в Германия и самата Чехия тези насекоми се наричат ​​„руски“ (немски Russen, чешки руси), вярвайки, че са внесени от Русия. За разлика от червената хлебарка, черните хлебарки (Blatella orientalis) се наричат ​​от германски, а за чешките „тампони“ (немски Schwaben, Schabe, чешки Švábi).

Червената хлебарка живее около 6 месеца. Женската съхранява около 40 яйца и може да се размножи 6-8 пъти. Оказва се потомството на 240-320 хлебарки. Достатъчно е, че сред тях има 10 женски, които възпроизвеждат по 100, и в рамките на няколко месеца хиляди отвратителни същества ще заселят малко парче от Земята.

Скорост на хлебарките

Американският хлебарка (Periplaneta americana) изминава 75 сантиметра в секунда. По отношение на размера на тялото й, това е значителна скорост. Ако хлебарката беше с размерите на гепард, щеше да пробяга 50 км в час. Хлебарските крака действат като антени.

Хлебарки и радиацията

Много се говори за факта, че само хлебарки ще оцелеят след ядрена експлозия. Няма категорично научно потвърждение на тези твърдение. Съществуват, обаче изследвания, потвърждаващи устойчивостта на хлебарки към радиация. Човек може да издържи 500 рад (единици радиационна експозиция), а хлебарка – 6 400 рад!

Сега знаете повече, благодарение на източника: PREVENTA.BG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *