Безопасност в банята – съвети за по-сигурни мокри помещения

By | March 18, 2021

Безопасността на дома е изключително важна, особено, когато има малки деца или възрастни хора, банята и другите мокри помещения са местата с най-голям риск за подхлъзване. Само в София, на година 12 хиляди души претърпяват злополуки свързани с подхлъзване в баня или кухня –един от най-големите отговорници за това са гладките мокри плочки за баня.

Как да предотвратим злополуки лесно

Декоративни плочки за баняЗа много от нас изборът на плочки опира до това как изглеждат те, което е напълно разбираемо, дори и да не е с директен поглед, периферното зрения също допринася до визуалната информация. Все пак банята е място на отдих, място където чистим не само себе си, но и умовете си, за това е и важно тя да е приветлива и приятна за гледане.

За щастие в България има дистрибутори на плочки за баня като Praktis.bg, които предлагат голям избор от плочки за баня, които са не само красиви, но и безопасни за вашият под. Разнообразието на пазара ви дава свободата да избирате как точно искате вашата баня да изглежда – освен цветове или шарки можете да избирате и от различни триизмерни текстури.

Какво ползват професионалистите?

Най-често кухненските подове са или излят бетон с мазилка или плочки, като плочките предоставят по-лесна за почистване повърхност. Но по-често е на ключови точки от кухнята да се поставят гумирани подложки, които значително увеличават сцеплението на краката, това е важно, особено в кухни.

Вдъхновени от употребата на каучук, на пазара се появиха нови постелки със силиконова основа, които стоят над повърхността на вашият под. Това са безопасни зони без подхлъзване, но самият силикон не е особено лесен за чистене, бързо се износва и е възможно да се спънете в него.

Плочки с декоративна визия

Друга възможност пред вас е да използвате богатият каталог на доставчици като Praktis.bg, които предоставят най-различни декоративни плочки за баня, които имат значително повече площ. Те са по-безопасни, тъй като позволяват на водата да се отече по-равномерно, като е рядко да има мокри петна след повече от 15 минути.

Тези плочки могат да бъдат с грапава текстура, която да захваща към вашите обувки, чехли или стъпала, дори когато има налична вода върху тях. Повече и повече домакинства в България избират да се възползват от такъв вид плочки, като може да ги използвате за цялостна подова настилка, или да я сложите само на ключови места – пред ваната/душа и мивката.

Те са лесни за поддържане и не изискват допълнителни грижи, а добавената естетика и безопасност прави вашият дом или кухня значително по-приятни и уютни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *