Истината за захарта и защо трябва да я ограничим

Обичаме я, нуждаем се от нея, но мнозина я проклинат. Най-добре е да се научим какво количество е достатъчно преди сладкото удоволствие да се превърне в проблем с напълняването.

Почти всеки от нас има бисквитки или някакви сладкиши в шкафовете. Обикновено след Коледа или Великден в нас се обажда един глас и заповядва: „Край с яденето! Ще изключа всички сладки неща!“ Бързо изпразваме съдържанието на хладилника и шкафовете от всичко сладко, започваме да подбираме диети и решаваме, че от днес ще се храним наистина по-здравословно.

Последните седмици на годината са съпроводени с много сладки изделия, а захарта се превръща в изключително нездравословен продукт. Или не? Най-малкото, защото няма доказателство, че тя е опасна. Проблемът е в използването на големи количества захар.

Сладка наслада, сладка слабост – захарта зарежда с енергия, но от нея се пълнее
Векове наред захарта е била добивана от захарна тръстика и цвекло – лукс, който само богатите са могли да си позволят. Днес тя функционира като вид гориво за нашето ежедневие. В Европа потреблението на захар е средно около 45 кг на година. Това отговаря на 130 г дневно. Твърде голямо количество съгласно препоръките на Световната Здравна Организация. Тя препоръчва максимум 10% от дневния калориен прием да бъде под формата на захар. При средно около 2300 калории на ден, това прави 50 г.

Бонбоните са изключително вредни, защото повечето от тях съдържат вредни оцветители и химикали.

Паралелно с нарастването на консумацията на захар се увеличава и броя на хората, които заболяват от диабет или затлъстяване. В каква степен е виновна захарта, все още не може да се измери. На първо място, защото метаболизмът ни е изграден твърде сложно и второ, защото понятието захар обхваща множество различни въглехидрати.

Тялото преработва химическите компоненти като монозахариди, дизахариди, полизахариди и техните подформи по различен начин. Например декстрозата (глюкоза) се усвоява бързо и стимулира производството на хормона серотонин, но в същото време увеличава кръвната захар, която от своя страна уврежда съдовете.

Плодовата захар (фруктозата) няма въздействие върху нивата на кръвната захар, но повишава нивата на холестерола, което след време може да доведе до заболявания на сърдечно-съдовата система.

Гориво за клетките – мозъкът постоянно се нуждае от захар
Просто погледнато захарта служи за това да доставя енергия. Определени клетки като червените кръвни телца или мозъкът използват глюкозата като гориво. По какъв начин ще бъде набавена, за тялото няма никакво значение. Тъй като организмът знае как да я извлича от храните, от хляба, пастата или зеленчуците. Растенията богати на нишесте съдържат въглехидрати (наричани още полизахариди), които трябва да се изолират от тялото. След това то ги усвоява бавно, заедно с останалите вещества като по този начин не се причинява бързо покачване на кръвната захар.

Препоръчваме Ви да използвате само нерафинирана захар или плодова захар.

Когато похапваме, приемаме основно моно- и дизахариди. Те доставят бърза енергия, но тя се изчерпва също толкова бързо. Тялото продължава да се нуждае от запаси и ни подтиква да поемаме значително повече калории, които в крайна сметка се превръщат в мазнинки по ханша. Човек трябва да се наслаждава на захарта съзнателно и по-добре да се откаже от ненужните изкушения.

Сладкото вещество доставя бърза енергия и ни кара да огладняваме също толкова бързо
Много по-далеч стигат привържениците на методите на хранене като ниско въглехидратен режим, които почти забраняват приема на въглехидрати. Намаленото количество на захар и нишесте трябва да държи ниски нивата на кръвната захар. Такива агресивни концепции са изключително противоречиви сред експертите по хранене и се смятат за неточни. По-лесно е да се намалят моно- и дизахаридите. Преди всичко подсладените напитки, лимонади или кола са най-големите грешки, които допускаме. Друг проблем е, че приемаме захар без да го знаем. Според изследванията тя се крие в повече от половината индустриално произведени хранителни стоки. Намира се в продукти като кетчуп, сметана, салатени сосове, сухи супи, консерви и колбаси. Дори и в храните за деца се крие много захар.

Четете опаковките: Захарта има много названия
Един кратък тест на пазара, който обхваща 94 продукта показва, че в киселото мляко или зърнените закуски се крият до 15 различни съдържащи захар съставки, наречени малтодекстрин, глюкозен сироп или сладка суроватка на прах.

А как стои въпросът с подсладителите? Могат ли да решат проблема със захарта при положение, че са прекалено сладки и съдържат нула калории? Биха могли да ни помогнат да пестим енергия, но имат маскираща функция, защото човек започва да яде дори повече сладко, поради малкото калории в тях. Размяната на подобни на вкус храни не е стъпка в правилната посока. Би било по-добре, ако се промени цялостно вкусовото предпочитание за сладко, вместо да се намалява постепенно неговия прием.


Плодовите млекца често съдържат много захар. По-добре си купете натурално кисело мляко и го смесете с пресни плодове. Мангото и бананите са много сладки.

Подправки като канела или кардамон придават повече вкус, а ванилията дори намалява желанието за сладко. Вместо да си купувате готово мюсли, по-добре си взимайте корнфлейкс без захар, овесени ядки и стафиди, смесете ги с плодове и мляко.

При готварските рецепти с лекота можете да намалите съдържанието на захар с 10%. Може да си спестите много, ако вместо конфитюр, мажете филиите с плодов мус. Избягвайте подсладените лимонади и кола и ги замествайте с билкови чайове и вода с лимони, мента или джинджифил.

Сладки алтернативи


При пълноценното хранене от дълго време насам се използва мед, агаве или кленов сироп като алтернатива на захарта. Тези природни подсладители съдържат витамини, минерални вещества и ензими, но в оскъдни количества. Ето защо много диетолози ги смятат за неуместни.


При пълноценното хранене от дълго време насам се използва мед, агаве или кленов сироп като алтернатива на захарта. Тези природни подсладители съдържат витамини, минерални вещества и ензими, но в оскъдни количества. Ето защо много диетолози ги смятат за неуместни.

Благодарение на силната си сладост могат да се дозират в по-малки количества, но някои от тях съдържат до 90% захарни вещества, което ги прави неподходящи за диабетици. Единственото изключение е стевията, която има нула калории.

Подслаждане без захар


Захарта често се заменя от подладители. Те са без калории, в по-голямата си част се произвеждат синтетично и са осезаемо по-сладки от самата захар. Най-слабият – цикламат, е около 30 пъти по-силен от захарта. Твърдението, че някои подсладители увеличават апетита не може да се докаже еднозначно. Заместителите на захарта като фруктоза, сорбит или ксилитол са въглехидрати, изолирани от естествени вещества, които наподобяват захарта като сила на сладост, но съдържат на половина по-малко калории от нея. Ето защо се използват често в диетичните стоки, които са преди всичко алтернатива за диабетиците.

Благодарим на Биомаг за материала

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *